سقف کوبیاکس (معرفی و بیان معایب و مزایای آن)
سقف کوبیاکس (معرفی و بیان معایب و مزایای اجرایی آن): cobiax
سقف کوبیاکس جزو سقفهای مجوف است که می توان سازه هایی تا دهانه ۸ متر را اجرا نمود. بر طبق تاییدیه های مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، این نوع سقفها برای دهانه های بیشتر از ۱۱ متر پیشنهاد نمی گردد. بعضی منابع، دهانه های با ترکیب کوبیاکس و سیستم پیشتنیده را تا ۱۸ متر نیز مجاز بیان داشته اند.
سقفهای کوبیاکس و جزئیات اجرایی آن شباهت زیادی با سقف یوبوت دارند با این تفاوت ظاهری که به جای قالبهای مکعبی شکل مورد استفاده رد سقفهای یوبوت ، از قالبهای توپی (کروی شکل) در سقف کوبیاکس استفاده می گردد. شایان ذکر است سقفهای کوبیاکس به دلیل نوع ساختار محاسباتی و اجرایی، می تواند به صورت ترکیبی با سقفهای پیش تنیده نیز اجرا گردد. این ترکیب در کشورهای اروپایی مورد توجه قرار گرفته و متداول است.
اساس طراحی سقفهای کوبیاکس:
اساس طراحی تکنولوژی کوبیاکس مبنی است بر سقف سازه ای با ویژگی سقف دال ۲ طرفه مشابه سقف های بتنی دال ۲ طرفه مرسوم با این تفاوت که هسته بتن مرکزی در محل هایی که کاربرد سازه ای ندارد با گوی های توخالی جایگزین می گردد.
(جنس این گوی ها پلی اتیلن بازیافت یا پلی پروپیلن می باشد.)
مشخصات سقفهای کوبیاکس:
در فناوری Cobiax با حذف بار مرده غیرسازه ای خاصیت باربری ۲ محوره همچنان حفظ می گردد. همچنین با شکل گیری غشای بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکل گیری شبکه تیرچه های داخلی در ۲ امتداد در اثر قراردهی گوی ها در سرتا سر فضای میانی دال بتنی می توان باربری مناسبی را برای این شبه دال متصور شد.
این نوع سقف، از ضخامت کمتری نسبت به سبکهای سنتی برخوردار است، از دو ردیف میلگرد فولادی و یک ردیف گوی توخالی (ساخته شده از اتیلن و پلی اتیلن بازیافتی) تشکیل میشود که نیازی به اضافه کردن موارد مختلف دیگر ندارد. سقف کوبیاکس به خاطر وزن پایین و سبک تر نسبت به سازه های سنتی، توسط مهندسین سازه و مهندسین ایمنی مورد توجه قرار گرفته است. در این سقف، بار کلی بر روی دو محور تقسیم میشود که باعث کاهش فشار بر روی سازه میشود.
شایان ذکر است در سقفهای کوبیاکس، تمامی مصالح ساختمانی امکان بازیافت دارند و میتوان به شکلهای مختلفی بر روی سقف مورد نظر تغییراتی به وجود آورد. از سهولت در چینش گویهای توخالی گرفته، تا امکان برش دادن سقف و نصب یراق آلات مختلف، مواردی هستند که سقف کوبیاکس را به یک مصالح سازه ای مناسب تبدیل کرده است.
اجزای این سیستم عبارتند از:
اجرای میلگردهای کف (تحتانی)
مدول قفسه ای (گوی های پلاستیکی به همراه خرپای فولادی)
اجرای میلگردهای بالا (فوقانی)
بتن ریزی سقف
🔹صنعتی سازی
عدم نیاز به سرمایه گذاری زیاد برای احداث کارخانجات مواد اولیه
عدم نیاز به نیروی کار خیلی متخصص و امکان استفاده از نیروهای موجود
امکان احداث کارخانجات تولیدی در تمامی نقاط کشور
عدم وابستگی به خارج از کشور سازگاری با مباحث و مقررات ملی ساختمانی کشور
اقتصادی بودن تکنولوژی و امکان رقابت با سیستم های رایج
انعطاف پذیری سیستم در ارتباط با مسآله معماری و سازه ای
تکنولوژی دوستدار محیط زیست
✅ مزایای سقف کوبیاکس در مقایسه با سقف های دیگر
در سیستم Cobiax اعضای دال سقف شامل بتن، آرماتور، توپی های توخالی پلاستیکی، و قفسه مسلح می باشد. توپی های توخالی در هسته مرکزی قفسه مسلح قرار گرفته و یک قفسه مدولار مسلح ایجاد می کند. این کیج مسلح مابین ۲ لایه آرماتور زیرین و رویین دال قرار گرفته و با حذف بتن غیرباربر از درون دال موجب سبک سازی آن می شوند.
در این سازه سیستم مقاوم در برابر نیروهای جانبی سازه شامل ترکیب دال و ستون (تقریباً قاب ساده) و دیوار برشی بتنی با شکل پذیری متوسط می باشد.
مزایای فنی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
🔹باربری ۲ محوره
بهینه سازی المان های عمودی مانند ستون ها و دیوارهای برشی (ستون های لاغرتر، کاهش حجمی و عددی ستون ها و…)
بهینه سازی دال و فونداسیون (کاهش بارهای وارد بر پی، دال های )
بهینه سازی المان های سخت کننده (کاهش بارهای افقی)
بهینه سازی ارتفاع سقف
کنترل خیز بهتر
مقاومت بهتر در برابر نیروهای زلزله (کاهش اثر آسیب های لرزه ای، کاهش ارتفاع و سبک شدن سازه)
✅ مزایای معماری سیستم کوبیاکس عبارتند از:
انعطاف پذیری در پلان معماری (کاهش عددی ستون ها)
قابلیت پذیرش کاربری های گوناگون
سهولت تغییر کاربری افقی و عمودی
امکان اجرای کنسول تا ۷ متر
امکان ایجاد بازشو در هر شکل و اندازه در سقف (با نظر طراح)
افزایش فضای مفید
✅ مزایای اقتصادی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
🔸کاهش مصرف بتن
🔸کاهش المان های سازه ای
🔸کاهش مصرف آرماتور
🔸کاهش زمان ساخت
🔸کاهش هزینه های اجرای تأسیسات (حذف تیرها و مشکلات ناشی از آویز تیرها)
🔸کاهش ارتفاع کلی سازه به دلیل بهینه سازی ارتفاع سقف
✅ قابلیت های دیگر کوبیاکس:
کوبیاکس قابلیت انطباق با هر گونه معماری را داراست. نحوه چیدمان گوی های توخالی، اندازه و شکل دال بتنی بر اساس مقتضیات پروژه تعیین می گردد. کوبیاکس را می توان همراه با تکنیک های ساختمانی از قبیل پس کشیدگی در دهانه بلندتر از مقدار مورد احتیاط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، مورد استفاده قرار داد.
اجرای تاسیسات الکترونیکی و مکانیکی مشابه روش های سنتی و با قابلیت اجرا در ضخامت دال سقف کوبیاکس قابل اجرا می باشد.
علاوه بر روش اجرای درجا، قابلیت اجرا به روش نیمه پیش ساخته نیز وجود دارد.
-
معایب سیستم کوبیاکس:
۱- استفاده از این سیستم در پروژهای کوچک از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
۲- اصل تکنولوژی سیستم سازه ای کوبیاکس مربوط به کشورهای اروپای غربی (نظیر انگلستان و آلمان) بوده و با توجه به اینکه این کشورها اصولا لرزه خیز نیستند استفاده از این سیستم در کشور ما مخصوصا در مناطق با خطر لرزه ای زیاد و خیلی زیاد جای سوال داشته و در این زمینه تحقیقات لازم انجام نشده است (از این سیستم در کشورهای لرزه خیزی مانند ژاپن و یا غرب ایالات متحده استفاده نمی گردد و استاندارد مربوط به این نوع سقف در هیچ یک از آیین نامه های معتبر لرزه ای وجود ندارد).
نحوه اجرا سقف کوبیاکس:
اجرای سقف کوبیاکس اگرچه به سادگی تیرچه و بلوک معمولی نیست، اما ویژگیهای منحصر به فرد آن باعث شده است که بسیاری از مهندسین به استفاده از آن راغب باشند. در طراحی و اجرای این سقف از میلگرد و گویهای توخالی به عنوان مواد اولیه اصلی استفاده میشود.
شروع کار اجرای این سقف، با قرار دادن میلگردهای زیرین و استفاده از شمع برای نگه داشتن آنها انجام میشود. این میلگردها به صورت دو محوره و در دو محور افقی و عمودی قرار داده میشود. در مرحله بعد گویهای توخالی در کنار یکدیگر و به صورت استاندارد بر روی این لایه چیده شده و در نهایت بر روی آنها یک ردیف دیگر میلگرد چیده میشود.
این سقف باعث میشود که حجم وسیعی از فضای سقف تو خالی باقی بماند و به طور چشمگیری وزن سازه کاهش یابد. آخرین مرحله شامل بتن ریزی سقف میشود که تمام فضای روی این گویها پوشش داده میشود. نحوه چیدن میلگردها و گویهای توخالی باید به صورتی باشد که بار نهایی سقف بر روی دو محور منتقل شود.
برای دانستن جزئیات بیشتر اجرایی سقف کوبیاکس، به این صفحه مراجعه کنید.
ضخامت سقف کوبیاکس
ضخامت سقف کوبیاکس به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که فاصله دهانه، تعداد طبقات، میزان مصرف مصالح و وزن نهایی سازه بر این ضخامت تأثیر گذار هستند. بنابراین نمیتوان یک عدد مشخص برای ضخامت این سقفها در نظر گرفت. اما به عنوان مثال، برای سقفهایی با دهانه ۵ متر از ضخامت تقریبی ۲۰ سانتی متر، برای سقفهای با دهانه ۱۱ متر از ضخامت تقریبی ۳۵ سانتی متر و برای دهانهای با طول ۱۴ تا ۱۶ متر از ضخامت تقریبی ۴۵ تا ۶۰ سانتیمتر استفاده میشود.
قیمت سقف کوبیاکس
قیمت سقف کوبیاکس باید به صورت قیمت تمام شده آن در ساختمان گزارش شود و مجموعه هزینههایی که برای اجرای آن صورت میگیرد، در قیمت نهایی لحاظ میشود.
برای اجرای این سقف از میلگرد، بتن، گویهای توخالی، و برخی مواد افزودنی استفاده میشود که در جریان اجرای آن ممکن است به برخی خدمات مهندسی و پشتیبانی نیز احتیاج پیدا شود. با این وجود میتوان با افزودن دستمزد و اجرا به صورت حق الزحمه پیمانکار و همچنین قیمت مصالح استفاده شده برای اجرای آن، قیمت سقف کوبیاکس را محاسبه کرد.