کاربرد BIM در آتش سوزی و راه فرار
BIM در مدیریت ایمنی در برابر آتش سوزی
کاربرد BIM در راه فرار در آتش سوزی
موضوع کاربرد BIM در آتش سوزی و راه فرار موضوعی است که علاقمندان قابل توجهی را جذب کرده است. در ادامه به بخشی از تحقیقات و مراحل اجرا شده اشاره می شود : (منبع :Wang and et al, (2015 ))
قابلیتهای بیم در تصویرسازی سهبعدی و ذخیره اطلاعات در ۴ بخش در مراحل مختلف ساخت، به شرح زیر میتواند به بهبود وضعیت ایمنی در مقابل آتشسوزی در ساختمان کمک کند :
۱- ارزیابی تخلیه ساختمان در هنگام آتشسوزی
۲- طراحی مناسب راههای خروجی ساختمان برای تخلیه ساختمان در هنگام آتشسوزی
۳- آموزش به ساکنان ساختمان درباره ایمنی در مقابل آتشسوزی در ساختمان
۴- نگهداری تجهیزات ایمنی در مقابل آتشسوزی ساختمان
۱- ارزیابی تخلیه ساختمان
بخش ارزیابی تخلیه ساختمان در هنگام آتشسوزی، مربوط به مرحله برنامهریزی و طراحی پروژه ساخت ساختمان میباشد. در این بخش با توجه به طراحی سهبعدی ساختمان و داشتن مشخصات هندسی ساختمان، بررسی میشود که آیا زمان در دسترس برای خروج از ساختمان توسط افراد، از زمان موردنیاز برای خروج از ساختمان توسط افراد در هنگام آتشسوزی بیشتر است یا خیر.
– یعنی آیا فرد میتواند در زمان مناسب و بهصورت ایمن ساختمان را تخلیه کند یا حرکت دود مسیر فرد تخلیه کننده را مسدود میکند.
۲- طراحی مناسب راههای خروجی ساختمان
بخش دوم طراحی مناسب راههای خروجی ساختمان برای تخلیه ساختمان در هنگام آتشسوزی است، همانند بخش اول مربوط به مرحله برنامهریزی و طراحی ساختمان میباشد. در این بخش بررسی میشود که
راه خروجی طراحیشده برای یک فضای خاص در ساختمان با توجه به فاصله آن تا خروجی و سناریوهای مختلف آتشسوزی قابلقبول است یا خیر.
اندازهگیری حداکثر فاصله خروجی با استفاده از مدل بیم و اندازهگیری فاصلهها در مدل سهبعدی انجام میشود.
۳- آموزش به ساکنان ساختمان درباره ایمنی در مقابل آتشسوزی در ساختمان
بخش سوم مربوط به مرحله بهرهبرداری پروژه ساخت ساختمان میباشد. افراد تخلیه کننده ممکن است با تمام راههای ممکن تخلیه ساختمان که میتواند حتی ایمنی بیشتری نسبت به سایر مسیرها داشته باشد آشنایی نداشته باشند و از راههای پرخطرتر استفاده کنند.
مدلسازی اطلاعات ساختمان در این بخش میتواند به ساکنان ساختمان از طریق تصویرسازیهای سهبعدی نواحی خطرناک در مدلهای سهبعدی و تهیه فیلمهای آموزشی مربوط به شبیهسازیهای سهبعدی آتشسوزی در ساختمان و راه فرار در آتش سوزی کمک کند. این کمک باعث آشنا شدن افراد خصوصاً افراد تازه وارد به ساختمان با بهترین مسیرهای خروجی ساختمان ازلحاظ ایمنی در هنگام رخ دادن سناریوهای مختلف آتشسوزی شود.
همچنین به کارکنان بخش ایمنی ساختمان کمک میکند که مناطق خطرناک ساختمان دارای پتانسیل شروع آتشسوزی که شامل مصالح و تجهیزات خطرناک میباشند را شناسایی کنند و این مناطق با رنگهای خاصی در مدل سهبعدی ساختمان مشخص میشوند. در شکل جهت مسیر تخلیه ساختمان در قسمتی از یک ساختمان در مدل سهبعدی نشان دادهشده است.
۴- نگهداری تجهیزات ایمنی در مقابل آتشسوزی ساختمان
بخش چهارم نیز مربوط به مرحله بهرهبرداری پروژه ساخت ساختمان میباشد. توانایی بیم در راه فرار در آتش سوزی ، نگهداری اطلاعات به کارکنان بخش نگهداری ساختمان در بازیابی سریع اطلاعات مورد نیاز درباره تجهیزات ایمنی در مقابل آتشسوزی کمک میکند. این اطلاعات درباره هر قطعه تجهیزات شامل نام، اندازه، موقعیت، کد هر منطقه که تجهیزات در آن قرارگرفته، شکل، برند و زمان بررسی تجهیزات میباشد. با استفاده از این توانایی بیم امکان ایجاد یک پایگاه داده یکپارچه برای تمام تجهیزات ایمنی ساختمان در مقابل آتشسوزی پدید میآید که با کمک آن میتوان گزارش تمام بررسیها، زمان تعویض تجهیزات را بهصورت دیجیتال مستندسازی کرد. این مستندسازی دقت و سرعت بسیار بالاتری نسبت به مستندسازی بهصورت دستی دارد و با استفاده از دستگاههای دیجیتالی که در اختیار کارکنان قرار میگیرد انجام میشود.