یوبوت چیست؟ شرح اجرا و مزایا و معایب سقف یوبوت

معرفی و شرح مزایا و معایب و اجرای سقف یوبوت:

 

سیستم سقف یوبوت را می توان از انواع سقف نسبتاجدید در صنعت ساخت و ساز نام برد. ماهیت این نوع سقف، دال بتنی مُجوّف ( توخالی ) با قالب های مکعبی ماندگار با عملکرد دوطرفه می باشد. در اینگونه دال های بتنی، مقدار بتن مصرفی بواسطه استفاده از قالب های توخالی کاهش یافته و بار اعمالی به صورت دوطرفه توزیع می گردند. در سیستم سقف یوبوت، مجوف سازی بوسیله قراردادن بلوک های یوبوت در میان مقطع دال و به صورت ماندگار انجام می شود. از آنجا که این بلوک ها درون دال مدفون بوده، سطح زیرین دال کاملأ مسطح می باشد. با استفاده از قرار دادن بلوک ها درون دال بتنی می توان مقاومت و سختی دال را به نحو چشمگیری افزایش داد؛ به گونه ای که دهانه های بلند را بدون استفاده از فناوری ویژه ای مانند پیش تنیدگی اجرا نمود.

آرماتور بندی سقف یوبوت .- ایران نما

 

این سیستم پس از نسل نخست در مجوف سازی دال های بتنی با استفاده از گوی های پلاستیکی (کوبیاکس)، بعنوان نسل دوم شناخته می شود.

 

سقف یوبوت چیست ؟

سقف یوبوت یک سیستم سازه‌ای از نوع دال بتنی دو طرفه مجوف (توخالی) است، در این نوع سازه بین میلگرد‌های بالا و پایین نوعی بلوک تو خالی از جنس پلی پروپیلن که یوبوت نامیده می‌شود به جای بتن میان سقف استفاده می‌شود. یعنی ابتدا این بلوک‌های خالی را می‌چینند بعد دورش را بتن‌ریزی می‌کنند به گونه‌ای که بتن سطح این بلوک‌ها را بپوشاند و به این ترتیب یک سطح صاف ایجاد شود. این مدل بلوک‌ها توسط مهندسان ایتالیایی در اواخر قرن بیستم میلادی ساخته شد. آنها مشغول تحقیق روی انواع دال‌های بتنی بودند و برای بهینه‌سازی مصرف بتن و میلگرد، مقاومت در برابر زلزله، استفاده جهت دهانه‌های بلند و همچنین کاهش مصرف آرماتور و بتن بلوک‌های یوبوت را طراحی کرده و ساختند.

 

 

تاریخچه یوبوت :

پس از سالها تجربه به عنوان مهندس ساختمان، مهندس روبرتو ایل گرانده محصول ایگلو IGLU را جهت اجرای کف مجوف و بالا آوردن کف ساختمان به منظور پیشگیری از نفوذ رطوبت و گاز رادون سطح زمین به داخل ساختمان اختراع و ثبت و سپس شرکت دالی فرم را جهت تولید این محصول تاسیس نمود. سادگی و سرعت در اجرا ومصرف کم بتن و میلگرد از مشخصه های این محصول و سیستم مرتبط است که دستیابی به بهره وری بالا را امکان پذیر میسازد و به همین دلیل کاربرد آن به سرعت در ایتالیا و سپس سایر کشورهای اروپایی گسترش یافته و نحوه اجرای ساختمانها را تغییر داده است. محصول ایگلو محصول بسیار سودمندی است، که نه تنها در مقابله با رطوبت و گاز رادون به کار می رود بلکه در کف سازی ساختمانها و فضاهای صنعتی نیز کاربرد دارد. یکی از مهمترین کاربردهای این محصول امکان ایجاد فضای خالی در زیر ساختمان جهت جمع آوری و استفاده مجدد از آب باران است. شرکت دالی فرم به همین دلیل جایزه بین المللی AQUATECH 2002 را از کشور هلند و جایزه تجارت و محیط زیست ۲۰۰۶ را از ایتالیا دریافت نمود. پس از موفقیت گسترده ایگلو، شرکت دالی فرم محصول یوبوت u-boot و سیستم مرتبط با آن را جهت اجرای سقف ساختمانها به صورت دال دوطرفه، طراحی و تولید نمود.

 

سبک سازی حاصل از این روش که باعث کاهش بار وارده بر سازه میشود و همزمان با آن توزیع متقارن نیروهای جانبی، کاهش تعداد و ابعاد ستونها را امکان پذیر می سازد.

دال یوبوت از نوع دال های مجوف، بار را به صورت دو طرفه منتقل می کند

این محصول با عرض ثابت ۵۲ سانتی متر و در ارتفاعهای ۱۶، ۲۰ و ۲۴ سانتیمتر در ایران تولید میشود. دالهای یوبوت جزو سیستم-های دوطرفه مشبک با قالبهای ماندگار دسته بندی میشوند. نوارهای باربر طراحی شده در دالهای مشبک یوبوت در حقیقت تیرهای I شکل متعامدی هستند که به جهت سختی بالای خود و سبکی دال قادر به باربری در دهانه های بلند و کنترل مناسب خیز در این دهانه ها می باشند. در ساختمانهای بلند مرتبه و یا دارای سقف با ارتفاع بلند جهت جلوگیری از تغییرشکل و بوجود آمدن خیز، لازم است دیافراگم سقف به صورت سخت عمل کند، در نتیجه نیاز به دال بتنی به دلیل سختی بالا همواره مورد توجه مهندسین محاسب بوده است. تا چندی پیش بدلیل نیاز به کنترل خیز و ترکهای بوجود آمده در دالهای بتنی استفاده از دالهای بتنی محدود به دهانه-های کوچک بوده است. که سیستم دال مجوف یوبوت تا حد قابل ملاحظه ای مشکل را مرتفع نموده است.

 

یوبوت (U-boot یا U-boat) نام زیردریایی های جنگی بود که ارتش آلمان در خلال جنگ های اول و دوم جهانی از آن استفاده می کرد. از آنجا که قالب های مورد استفاده در سقف یوبوت حین عملیات اجرا درون دال بتنی مدفون می شوند، این سقف برای اولین بار توسط مهندسین ایتالیایی به این نام نامگذاری شد.

 

شرکت ایتالیایی مخترع سیستم سقف یوبوت ( دالیفرم – Daliform )، این سقف را مطابق قالب های یوبوت با مشخصات عنوان شده دراین بخش، مورد آزمایش قرار داده و پس از آنکه از نظر فنی مورد تأیید قرار گرفت قالب های یوبوت استاندارد را به مرحله تولید انبوه رسانید.

 

سقف یوبوت به عنوان نوعی از سقف دال بتنی:

سقف یوبوت یکی از روش‌های اجرای سقف‌های دال – بتنی است. سقف دال – بتنی گونه‌ای از سقف است که وزن بسیار زیادی دارد، سرعت اجرایش هم کم است و هزینه‌ی بیشتری هم دارد بنابراین کمتر استفاده می‌شود.

. سقف یوبوت هم یک شیوه برای بهتر اجرا کردن سقف دال ـ. بتنی است به گونه‌ای که معایب آن کمتر شود.

 

قالب های سقف یوبوت - ایران نما

قالب های سقف یوبوت

مزیت‌های استفاده از سقف یوبوت

  • مصرف بتن بسیار کاهش می‌یابد و هزینه‌ها کمتر می‌شود.
  • وزن سقف کمتر می‌شود. همین وزن کم آزادی عمل بسیاری به پیمانکار می‌دهد. مثلا می‌توان ابتکار بیشتری در طراحی، جاگذاری و ابعاد ستون‌های ساختمان می‌توان به خرج داد و حتی طرح ستون‌ها نامنظم را اجرایی کرد یا اینکه می‌توان دهانه و کنسول‌های بزرگ را با آسودگی بیشتر پیاده کرد و خود سقف یوبوت موجب کاهش ابعاد، تعداد و تنوع ستون‌ها خواهد شد.
  • به طور کل سقف یوبوت با توزیع نیرو‌ها به صورت متقارن و مساوی در جای دال سقف موجب بالا رفتن مقاومت آن می‌شود .
  • این سقف‌ها از نظر عایق‌بندی صوتی و لرزشی از بقیه سقف‌ها و سازه‌های مشابه بهتر هستند. حتی در برابر آتش‌سوزی نیز مقاومت خوبی دارند.
  • با استفاده از سقف یوبوت سرعت اجرا نسبت به دال بتنی بیشتر است.
  • بلوک‌های پلاستیکی یوبوت از پلاستیک بازیافتی ساخته می‌شوند و همین مساله به کاهش هزینه تولید آن‌ها و استفاده از ضایعات پلاستیکی کمک می‌کند .
  • سیستم یوبوت با آنکه می تواند دهانه های بلند را پوشش دهد ولی ضخامت سقف سازه را افزایش نمیدهد. مثلا برای دهانه ۱۲ متر ضخامت سقف سازه حدود ۳۵ سانتیمتر است.
  • با افزایش فاصله دهانه ها امکان تامین تعداد پارکینگ بیشتری در ساختمان فراهم است؛
  • با حذف ستونهای میانی امکان طراحی متنوع تری در پلان طبقات برای معمار فراهم میشود؛

کشور ما در تولید این بلوک‌ها خودکفا شده و حتی صادرات آن به کشور‌های همسایه هم انجام می‌شود.

 

اجرای بتن سقف یوبوت - ایران نما

اجرای بتن سقف یوبوت

معایب استفاده از سقف یوبوت (معایب سقف یوبوت) :

  • هزینه تولید این بلوک‌ها چندان ارزان تمام نمی‌شود و استفاده از آن‌ها در ابعاد کوچک شاید خیلی به صرفه نباشد. (البته اگر بخواهید یک سقف خیلی بزرگ را بسازید هزینه کمتری به شما تحمیل می‌شود، چون به نسبت ، بتن و میل‌گرد کمتری استفاده می شود.)

 

  • اگر وقتی بتن را اطراف بلوک‌ها می‌ریزند بعضی جا‌ها بتن به زیر قالب‌ها نرسد چه می‌شود؟ آن قسمت پوک و خالی می‌ماند. مثل این می‌ماند که سطح زیر دال کرمو شده باشد. همین قضیه استحکام سقف را بسیار کم می‌کند.
  • نگهداری خود بلوکها برای مدت طولانی در کارگاه نسبتا سخت است. چون به تنهایی استحکام زیادی ندارند و به سادگی تغییر شکل می‌دهند یا می‌شکنند.
  • اگر این بلوک‌ها ترک بردارند یا بشکنند و بتن به داخل‌شان نفوذ کند وزن سقف زیاد می‌شود که این اصلا خوب نیست.
  • وقتی که بلوک‌ها ساخته می‌شوند به سرعت باید استفاده شوند و حداکثر تا ۴ ماه قابل نگهداری هستند. بیشتر که بگذرد ممکن است شکسته شوند و یا ترک بردارند.

 

مزایای اقتصادی سیستم یوبوت :

    • کاهش مصرف بتن و میلگرد در مقایسه با سیستمهای جایگزین،
    • امکان استفاده بهینه از فضای داخل ساختمان با کاهش تعداد ستونها.
    • امکان تامین پارکینگهای بیشتر به جهت حذف ستونهای اضافی؛
    • هزینه کمتر قالب بندی نسبت به سایر سیستمهای تیردال به جهت حذف آویز تیرها در دهانههای بلند؛
    • مسطح بودن تراز زیرین دال که منجر به سهولت و کاهش هزینههای مربوط به لوله کشی و نازک کاری در زیر سقف میگردد؛
    • عدم احتیاج به سقف کاذب و کاهش هزینه هاd مربوط به نصب سقف کاذب در صورت لزوم.

سایت ایران نما

 

مزایای فنی سیستم سقف یوبوت:

    • امکان حذف تیر بین ستونها و یا استفاده از تیرهای پنهان بدون آویز که مکانیابی بهینه ستونها را فراهم مینماید.
    • امکان کاهش تعداد ستونها.
    • قابلیت طراحی بهتر پلان معکوس به جهت حذف تیرهای میانی.
    • افزایش قابل ملاحظه سختی دال سقف با افزایش جزئی وزن آن که کنترل خیز سقف را تسهیل می نماید همچنین امکان افزایش فاصله ستونها و اجرای سازه های با دهانه بزرگ را فراهم می نماید.
    • کارایی بهتر سقف از نظر عایق بندی صوتی و لرزش صفحه های نسبت به برخی سقفهای سنتی
    • ایمنی بالا در برابر آتش سوزی و تامین نیازهای فنی مطابق استاندارد REI 180 اروپا .

 

مقایسه سقف یوبوت با تیرچه بلوک؟

هر دو طرح از نظر سرعت اجرا مشابه هستند ودر متر مربع بنا سرعت تقریبا برابر دارند. به یک اندازه آسان هستند. اگرچه با سقف یوبوت دهانه‌های بلند ۲۰ متری را به راحتی می‌توان پیاده کرد ولی با تیرچه بلوک کافی است دهانه بلندتر از ۷ متر شده یا سقف بسته به کاربردش متحمل وزن زیادی شود (مثلا ساختمان یک پارکینگ چند طبقه را تصور کنید). آن وقت با تیرچه بلوک ناگزیر به استفاده از تیرچه دوبل هستیم که هزینه‌ها را افزایش می‌دهد. علاوه بر آن، در سقف یوبوت نهایتا یک سطح صاف بتنی ایجاد می‌شود. اما با تیرچه بلوک تیر‌های آویزان باید سقف کاذب ساخته شود که همین امر هزینه‌ها را افزایش می‌دهد.

 

 

مقایسه یوبوت با سقف پیش تنیده :

دال مجوف یوبوت و سقف پیش تنیده، هر دو توانایی اجرای سازه با دهانه های بلند را دارا هستند. مشکل اصلی سقفهای پیشتنیده در زمینه اجرا و نیز مشکل خیز و ارتعاش است. سقف یوبوت مانند سایر سیستمهای بتنی با اکیپهای ساده کارگری امکان اجرا دارد. این سقف با افزایش فاصله بین تار بالا و پایین دالهای خود به راحتی میتواند خیز و ارتعاش را بدون افزایش بتن مصرفی و سنگین کردن سقف کنترل نماید. به دلیل داشتن حفرههای هوایی داخل سقف، سقف یوبوت در برابر انتقال صدای هوابرد و نیز گسترش آتش مقاومت خوبی دارد. اجرای سقف پیشتنیده نیاز به اکیپ و تجهیزات اجرایی خاص دارد. در ضمن بتن مورد استفاده در سقف باید با عیار سیمان ۴۰۰ کیلوگرم ساخته شده و تا رسیدن به مقاومت لازم، عملیات اجرای سقف متوقف میگردد. برای اجرای سازه پیش تنیده در دهانه های بلند، به جهت کنترل خیز و ارتعاش، ضخامت سقف افزایش مییابد که موجب سنگین شدن سقف میگردد. در ضمن غالبا در این سازه ها تیرهای آویزدار و کتیبه های بیرونزده مشاهده میشود که نیاز به اجرای سقف کاذب را به همراه دارد. در مجموع به لحاظ اجرایی و تامین مصالح، سقف یوبوت اقتصادی تر از سقف پیش تنیده می باشد.

 

مقایسه یوبوت با کوبیاکس :

سیستم دال مجوف یوبوت همانند سیستمهای با پرکننده کروی میتوانند سازه هایی با دهانه کوچکتر از    ۸ متر را به راحتی پوشش دهند. برای دهانه های بیشتر از ۸ متر و تا ۱۱ متر به دلیل آنکه سقف با پرکننده های کروی جان برشی منظمی ندارد و در برابر برشهای یکطرفه دال ضعف دارد باید همراه با تیرهای آویزدار اجرا گردد. این امر در تاییدیه این سیستم در مرکز تحقیقات ساختمان تصریح شده است. دال با پرکننده کروی به دلیل عدم پایداری، نمی تواند زیر وزن کارگر قرار گیرد و لذا به کیجهای فلزی جهت مهار نیاز دارد. همین موضوع هزینه اجرای این سیستم را افزایش میدهد. در ضمن به دلیل بسته بودن آن در هنگام بتن ریزی از داخل بتن بالا میزند که باید با سیم به زیر قالب بسته شود. این در حالیست که یوبوت با داشتن شیب جداره و لبه انتهایی و نیز باز بودن کف قالب چنین مشکلی را ندارد. بنابر مجوز مرکز تحقیقات ساختمان ومسکن، استفاده از انواع دیگر پرکننده مانند پرکننده های بالشتکی و نیز بیضوی در سقف یوبوت را مجاز ندانسته است. از مشکلات اصلی سقف با پرکننده های کروی، حمل و نقل آنها و جاگیر بودن در هنگام حمل و دپوی مصالح می باشد. در حقیقت در این سیستم، هوا حمل میشود! در حالی که قالبهای ماندگار یوبوت با داخل هم قرار گرفتن، حجم بسیار کمتری را در حمل و نقل و دپوی مصالح اشغال می کند.

قالب سقف یوبوت -- ایران نما

 

مقایسه‌‌ سقف کوبیاکس با‌ سقف‌ یوبوت (جایگذاری احجام بر روی سقف ) :

بیشتر نمونه‌های احجام یوبوت مستقیماً بر روی میلگردهای پایین سقف قرار می‌گیرند. پایه‌ای جهت کنترل فاصله آنها از میلگرد وجود ندارد. در جاهایی که از تعداد آرماتور بیشتر ‌یا تقویتی استفاد شود، ممکن است احجام در ارتفاع بلندتری نسبت به سایر نقاط سقف قرار گیرند. این موضوع تبعاتی چون تراز نبودن سقف تمام شده و یکدست نبودن ضخامت آن در مکان‌های مختلف را بوجود خواهد آورد. همچنین زایده‌های بیرون زده از بالا و پایین احجام (در نقش اسپیسر) تحمل بار وارده شده از میلگرد‌ها و وزن نیروی کار را نداشته و عملاً نقشی در ایجاد فاصله بین احجام و میلگرد‌ها ندارند. به جهت تماس مستقیم احجام با میلگرد‌های بالا و پایین امکان هم پوشانی کامل بتن در اطراف میگرد‌ها وجود ندارد.

با توجه به اینکه قالب‌های یوبوت برای تحمل بار گسترده معینی طراحی شده‌اند، باید از وارد آوردن بار بیشتر ‌یا بار متمرکز، بر روی یوبوت‌ها خودداری شود. به همین جهت چیدن همزمان کل یوبوت‌های سقف، باعث افزایش تعداد یوبوت‌های شکسته و از فرم خارج شده میشود و باید سقف را برای چیدن احجام قسمت بندی نمود. ‌پرت مصالح مصرفی در این سیستم بالا بوده و خارج کردن احجام آسیب دیده پس اجرای آرماتوربندی امری سخت و زمانبر است.

 

جای گذاری درست کیج ماژول‌های کوبیاکس از اهمیت بسیار بالایی به جهت نقش آنها در ایجاد یک دیافراگم صلب و یکپارچه برخوردار است. در این سیستم، چیدمان گوی‌ها بر اساس نقشه‌های اجرایی انجام می‌شود. اما از آنجایی که فاصله بین گوی‌ها، به علت قرارگیری در قفسه‌ها، از پیش در یک جهت تعیین شده، تنها فواصل بین کیج‌ها در جهت عرضی و ابتدا و انتهای طولی آنها (حدود ۲/۲ متر) باید کنترل شود.

در جایگذای کیج‌ها، می‌توان با ساختن شابلون، دقت جایگذاری را افزایش داد و در قسمت‌هایی که نیاز به جایگذاری طولی کمتر از یک کیج کامل باشد، توسط قیچی کیج ماژول بر اساس تعداد گوی‌ها مورد نیاز بریده می‌شود. برای ثابت نگه داشتن کیج‌های کوبیاکس، توسط مفتول دو سر ابتدا و انتها آنها به میگرد‌های پایین متصل می‌شوند. این امر برای ثابت نگه داشتن گوی‌ها هنگام بتن ریزی کافی است و نیازی به اتصال آنها به لوله یا پروفیل زیر قالب‌ها نیست.

همچنین مهار شدن گوی‌ها در قفسه‌ها از جابجایی غیر مجاز آنها هنگام بتن ریزی جلوگیری بعمل می‌آورد. مفتول‌های بالا، پایین و پایه‌های کیج ماژول‌های کوبیاکس از تماس مستقیم گوی‌ها با آرماتورهای بالا و پایین جلوگیری به عمل می‌آورد و باعث میشود ضخامت تمام شده سقف تحت تاثیر مکان گوی‌ها نبوده و بتن به طور کامل اطراف میلگر‌دهای سقف را بپوشاند.

قفسه‌های کوبیاکس از قرارگیری مستقیم وزن مصالح و نیروی کار بر روی گوی‌ها جلوگیری به عمل آورده و موجب می‌شود پرت مصالح مصرفی در این سیستم کاهش یابد. اگر چه جابجایی گوی‌های آسیب دیده حتی بعد از آرماتورگذاری، به دلیل فواصل بیشتر آرماتور های بالا (در مقایسه با آرماتورهای تحتانی) و ابعاد گوی‌ها، مشکل نبوده و براحتی قابل انجام است.

 

سقف کوبیاکس ۱- ایران نما

اجرای سقف کوبیاکس

 

مقایسه‌‌ سقف کوبیاکس با‌ سقف‌ یوبوت (آرماتوربندی سقف‌)

یوبوت:

از آنجایی که عملکرد سقف یوبوت مشابه تیرچه‌های متعامد است، جایگذاری آرماتور‌های شبکه بالا و پایین باید به گونه‌ای باشدکه در بین هر دو قالب یوبوت یک میلگرد و از روی آنها یک یا دو میلگرد (بسته به ابعاد) قرار گیرد. بدین منظور توصیه میشود ‌در یوبوتهای با ابعاد بزرگ‌ ابتدا فاصله میلگردهایی که در میان یوبوت‌ها قرار می‌گیرد، از نقشه‌ها استخراج شده و مطابق آن روی سقف چیده شوند. سپس در بین این میلگرد‌ها یک یا چند میلگرد دیگر مطابق نقشه‌ها با فاصله یکسان اضافه شود. به همین جهت به آرماتوربندی و شابلون گذاری با دقت بالا نیاز است.

کوبیاکس‌:

آرماتور بندی این سقف در دو لایه عمود اجرا می‌شود. معمولاً آرماتور‌های فوقانی کوبیاکس قطری کمتر از آرموتورهای تحتانی دارند و فواصل آنها نیز افزایش می‌یابد. جایگذاری آرماتور‌های شبکه بالا و پایین سقف کوبیاکس هیچ ارتباطی به چگونگی محل قرارگیری کیج‌ها ندارند و الزاماتی مبنی بر این موضوع وجود ندارد. آرماتور بندی از کناره‌های کار بر اساس فاصله تعیین شده در نقشه‌ها و فاصله از المان‌های سازه‌ای انجام می‌گیرد. تنها باید دقت شود راستای کیج‌ها با اولین لایه آرماتور‌های تحتانی هم راستا باشند، به عبارتی عمود بر لایه دوم تحتانی. در هنگام آرماتور بندی نیاز به اجرای هیچ نوع آرماتور خاصی در اطراف کیج ماژول‌ها نیست.

بتن ریزی (مقایسه سقف یوبوت با کوبیاکس)‌

در هر دو نوع سقف هنگام بتن ریزی بهتر است ابتدا یک لایه حدود ۱۰ سانتی متری ریخته و ویبره زده شود و سپس روی آن دربتن ریزی ثانویه پر شود. البته باید توجه داشت به هیچ وجه لایه اول به گیرش اولیه نرسد و درز سرد افقی ایجاد نشود. در هر دو این روش‌ها سقف نیاز به ویبره بیشتری در مقایسه با سقف‌های معمول و سنتی دارد.

یوبوت:

در سقف یوبوت روانی بتن (اسلامپ) به حدی بوده تا بتن به راحتی در زیر قالب‌ها حرکت کند و فضای زیر را پر نماید. در این سقف الزامی است ما بین تمام حجم‌های یوبوت ‌به دلیل فرم مکعبی‌ در هر جهت عمل ویبره انجام شود. از مشکلات عمده یوبوت‌های از جنس فوم می‌توان خورد شدن و افزایش مصرف بتن در سقف را نام برد. اکیداً توصیه می‌شود در سقف‌های یوبوت جهت افزایش اسلامپ بتن از فوق روان کننده‌های مجا‌ز استفاده شود. استفاده از روان کننده‌ها علاوه بر تحمیل هزینه‌های اقتصادی ممکن است موجب بالا رفتن بیشتر احجام هنگام بتن ریزی شود و در صورتی که زمان بین دو مرحله بتن ریزی مقداری طولانی شود، موجب گیرش سریعتر بتن و ایجاد درز سرد شود.

کوبیاکس‌:

بتن مورد استفاده در سقف کوبیاکس بتن معمولی است‌. بتن ریزی مشابه سقف یوبوت در دو مرحله متوالی صورت می‌پذیرد. استفاده از روان کننده‌ها در سقف کوبیاکس به هیچ عنوان امری الزامی نیست. فرم کروی شکل گوی‌های کوبیاکس باعث سهولت بتن ریزی و کاهش میزان ویبره لازم در این روش می‌شود. فرم کروی شکل گوی‌های کوبیاکس باعث سهولت بتن ریزی و کاهش میزان ویبره لازم در این روش می‌شود و الزامی نیست ما بین تمام گوی‌ها در هر جهت عمل ویبره انجام شود.

 

مقایسه‌‌ سقف کوبیاکس با‌ سقف‌ یوبوت (قالب بندی و قالب برداری)

به طور کلی قالب بندی هر دو این سقف‌(یوبوت و کوبیاکس) مشابه دال‌های بتنی معمول است. ‌ضوابط مربوط به قالب بندی و قالب برداری مبحث نهم مقررات ملی ساختمان در مورد آنها باید رعایت شود. در اجرای قالب بندی سقف می‌توان از تخته قالب بندی (نراد)، تخته پلای وود (سه لایه)، و قالب فلزی برای کفراژ بندی و از جک سه متری و پنج متری، اسکافلد و انواع داربست سنتی ‌یا دارای بست امگا و چکشی استفاده نمود.

زمان باز کردن قالب‌ها بستگی به طول دهانه، دمای هوا، عیار بتن و افزودنی‌‌های بتن دارد و از ۷ روز الی ۱۴ روز متغیر است.- زمان قالب برداری سقف های معمولی در مبحث نهم مقررات ملی آمده است.- پس از گذشت این زمان تعدادی چهار پایه و جک نگهبان با نظر دستگاه نظارت تا ۲۸ روز باید زیر سقف بماند تا سقف دچار ترک خوردگی و خیز ناگهانی بدلیل عدم استقامت بتن و بستن چهار پایه و جک‌های سقف بالا روی سقف فعلی نشود.

 

خلاصه ای از مقایسه سقف یوبوت با دیگر سقفها:

براساس مطالعات تئوری انجام شده بر روی سقف یوبوت و سقفهای متداول انجام شده است نتایج زیر بدست آمده است:

– از نظر پوشش دهانه های بزرگ، بهترین جواب را سقف یوبوت ، پیشتنیده، دال و تیر و عرشه فولادی را میدهد.

– از نظر عایق صوتی به ترتیب سقف یوبوت، پرکنندههای کروی، پیشتنیده، تیرچه کرومیت، عرشه فولادی، دال و تیر و تیرچه بلوک عملکرد مطلوب تری را دارا میباشد.

– از نظر عایق حرارتی به ترتیب سقف یوبوت، پرکننده کروی و دال و تیر عملکرد بهتری را نسبت به تیرچه بلوک، پیش تنیده، تیرچه کرومیت، عرشه فولادی دارند.

 

 

 

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *