ترمیم عایق پشت بام و عایق سرویسها
ترمیم عایق پشت بام و عایق سرویس های بهداشتی :
به طور کلی عایق کفها به علل گوناگون احتیاج به ترمیم پیدا میکند که مهمترین آنها عبارتند از:
- فرسودگی قیراندود روی پشتبام و آسفالت آن به علت تماس با هوای آزاد، تأثیرات جوی، استفاده مداوم، بارانهای شدید و بخصوص آفتاب داغ.
- شکستن اندود قیر در اثر ضربه زدن به هر شکل به ویژه در هوای سرد.
- استفاده از قیر نامناسب هنگام عایقکاری اولیه ساختمان، مثلاً استفاده از قیر ۲۵/۸۵ به جای قیر ۱۵/۹۰ در مناطق گرمسیر، عدم رعایت نسبت اختلاط صحیح انواع مختلف قیرها، بیشتر یا کمتر از اندازه لازم حرارت دادن قیر هنگام عایقکاری که در این حالت عمر عایق کوتاه میشود.
- نشستهای احتمالی ساختمان که به نوبه خود می تواند باعث باز شدن و در نتیجه عدم کارایی لایه های عایق گردد.
- دستکاریهای ناآگاهانه در سقف ساختمان مثلاً وصل جار (Luster) ، بادبزن (Panka (Indian)) یا اشیای مشابه به سقف که میتواند صدمه جدی به عایق کف فوقانی وارد نماید.
الف: ترمیم عایقکاری کفهایی که صدمه اساسی دیده اند:
در این حالت به علت عدم کارایی عایق، سقف زیرین سرویس و یا بام کاملاً خیس شده و آب از سقف چکه و حتی ریزش می کند. در اینجا باید پس از اطمینان از محل آبدادگی، سطحی وسیعتر از قسمت معیوب را انتخاب نمود. بدین ترتیب که در هر طرف حدود ۲۵ سانتیمتر اضافه تر از آنچه نیاز به ترمیم دارد. اختیار و بسته به محلی که باید تعمیر شود، نسبت به جمع آوری آسفالت، موزائیک، سرامیک و یا هر نوع پوشش دیگر اقدام کرد. و بدین منظور سطح قیر اندود را جارو کرده و قیر داغ شده را روی آن طوری پهن میکنند که تمام نقاط به قیر آغشته گردد .
گونی از قبل آماده شده را روی قیر پهن و قیر مذ اب را روی گونی روان کرده و لایه روی گونی را در جهت عمود بر لایه اول پهن میکنند، به قسمی که قیر داغ از سطح چشمه های گونی نفوذ کند . آخرین قشر قیر آماده شده را روی گونی دوم پخش میکنند به قسمی که دو لایه گونی و ۳ قشر قیر حاصل گردد. پس از آن نسبت به اجرای فرش از هر نوع و یا آسفالت روی آن اقدام میگردد . در موقعی که باید روی قسمت مرمت شده آسفالت شود، باید لبه آسفالت کنده نشده را به قیر آغشته نمود تا آسفالت جدید کاملاً به آن بچسبد و جلوی نفوذ آب را بگیرد.
ب: ترمیم عایقکاری بام با فرش موزائیک:
در بام هایی که فرش موزائیک دارند، رطوبت زیاد نیست. در این حالت ابتدا بند موزائیکها را خالی و برای تمیز کردن داخل ترکها پس از جارو کردن مقدار کمی آب روی ترکها میریزند، به طوری که آب داخل ترکها شده و آن را تمیز نماید. بعد از آن اقدام به تهیه دوغاب سیمان مینمایند. بدین ترتیب که یک ظرف آب را آماده، و مقداری سیمان به صورت پودر به تدریج داخل آب ریخته و آن را هم میزنند. به طوری که سیمانها کاملاً با آب مخلوط شوند و دوغابی رقیق و یکنواخت به دست آید.
پس از آن دوغاب آماده شده را روی ترکها ریخته با لبه ماله و کمچه یا جارو داخل ترکها را پر میکنند. پس از فرورفتن دوغابهای ریخته شده مجدداً دوغاب ریزی ادامه می یابد تا ترکها کاملاً پر شوند . موقعی که ترکها پر شد برای مدتی حدود یک ساعت صبر می کنند تا آب دوغاب کاملاً به خورد زمین یا موزائیک برود. در این هنگام اگر باز هم نیاز به دوغاب باشد، دوغابریزی ادامه می یابد تا درزها پر شوند.
پس از گذشت حدود یک ساعت مقداری خاک سنگ یا پودر سنگ روی دوغابها ریخته و با یک تکه گونی و یا پارچه روی ترکها را پاک می کنند. در این حالت بهتر است که یک تکه پارچه نمدار برای چندین ساعت روی قسمت ترمیم شده قرار گیرد. تا ملات رطوبت خود را از دست ندهد و سیمان خود را بگیرد.
منبع : نشریه ۵۵ ایران ( مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی )
****************
مطالب پیشنهادی :
اجرای سقف کوبیاکس