شیشه و نصب آن در ساختمان
شیشه و نصب آن در ساختمان :
نوع و ضخامت شیشه جام مصرفی در هر قسمت از ساختمان ، باید طبق نقشه ها و مشخصات باشد، نمونه شیشه و بطانه قبل از مصرف باید به تأیید دستگاه نظارت رسیده و مصالحی که در کار مصرف می شود، باید با نمونه کاملاً مطابقت داشته باشند.
اصول کلی اجرای شیشه :
درز بین قاب و شیشه باید ۲ تا ۳ میلیمتر بوده و قبل از کار گذاردن شیشه، باید رنگ آستر قاب خشک شده باشد. همچنین محل جاگذاری شیشه، باید از گردوخاک و چربی عاری باشد. ابعاد صحیح شیشه ها را باید با اندازه گیری قابهایی که شیشه در آنها کار گذارده میشود، به دست آورد.
کار گذاشتن شیشه :
برش و نصب با بطانه یا نوارهای پلاستیکی یا لاستیکی برش شیشه با الماس بر انجام میشود. در مورد نصب شیشه بسته به نوع در و پنجره، استفاده از بطانه یا نوار به ترتیب زیر خواهد بود:
الف: در مورد چارچوب های فلزی و چوبی که دارای زهوار هستند، باید این زهوارها قابل برداشتن و نصب مجدد باشند. فاصله پیچهای خودکار مصرفی برای این زهوارها، حدود بیست سانتیمتر میباشد. نحوه عمل بدین ترتیب است که ابتدا قشری به ضخامت ۲ تا ۳ میلیمتر از بطانه قابل انعطاف در امتداد شیار قاب مالیده میشود و سپس صفحه شیشه را که به اندازه صحیح بریده شده ، به وسیله دست با فشار لازم به طوری که کاملاً به بطانه بچسبد، در محل خود قرار داده، زهوارها نصب میشوند. ابعاد شیشه ها در این مورد باید ۲ تا ۳ میلیمتر کوچکتر از ابعاد اندازه گرفته شده قاب در و پنجره در نظر گرفته شود
ب: در مورد درها و پنجرههای آلومینیومی که نصب شیشه در آنها به کمک نوار لاستیکی و یا پلاستیکی انجام میگردد، باید هنگام برش شیشه به فضای لازم برای نوارهای لاستیکی یا پلاستیکی توجه شود
پ: در مورد چارچوبهای فلزی یا چوبی که نصب شیشه درون آنها بدون استفاده از زهوار انجام میشود، باید ترتیبی اتخاذ شود که به جای زهوار از مقدار کافی بطانه استفاده شود. در این حالت بطانه به صورت یک مثلث قائم الزاویه متساوی الساقین و به طول ساق حدود یک سانتیمتر، اجرا می شود.
ت: در مورد آن دسته از شیشه های مشجر که از یک رو نقش دارند ، سطح نقشدار در خارج از ساختمان قرار میگیرد تا از آلودگی دائمی شیشه در داخل ساختمان جلوگیری به عمل آید.
ث: شیشه های نشکن (ایمنی) در مورد شیشه های نشکن (ایمنی) باید از یراق آلات مخصوص این قبیل شیشه ها مانند استاپ، بست کمری، بست اتصال شیشه به سقف، بست اتصال شیشه به دیوار و بالاخره از انواع لولاهای مخصوص این قبیل شیشه ها و سایر جزئیات، طبق نقشه های مربوط استفاده به عمل آید.
علاوه بر موارد یاد شده رعایت نکات زیر الزامی است:
- در صورتی که ابعاد شیشه بزرگ باشد، در نقاط لازم، ارتعاشگیر با ابعاد مناسب نصب شود.
- کتیبه های بزرگتر از حد معمول، پروفیل کشی شوند، بخصوص در مورد نصب کتیبه به سقف کاذب، عمل پروفیل کشی ضرورت کامل دارد.
- از یراق آلات استاندارد استفاده شود. این یراق آلات باید از فلزات یا آلیاژهایی تهیه گردند که علاوه بر قابلیت تحمل فشارهای وارده، در مقابل زنگ زدگی نیز مقاومت کافی داشته باشند.
سوراخ کردن و سنگ زدن:
الف: معمولاً برای سوراخ کردن شیشه ها از مته الماسی برقی و یا از مته دستی استفاده به عمل می آید.
ب: عمل سنگزنی شیشه را اصطلاحاً لول کردن میگویند که معمولاً در لبه شیشه ها انجام می گردد تا لبه تیز شیشه موجب ناراحتی استفاده کنندگان نشود. سنگ زدن شیشه در کارخانه ها و کارگاهها به وسیله دستگاه های سنگ سمباده الماسه انجام میشود.
** نصب کاشی های شیشه ای :
ابعاد رسمی این کاشیها معمولاً ۱۵×۱۵ یا ۲۰×۲۰ سانتیمترمربع میباشد و ابعاد واقعی آنها ۱۴٫۸×۱۴٫۸ و ۱۹٫۸ ×۱۹٫۸ سانتی مترمربع است و در محلهایی به کار برده می شود که بخواهند از کف محوطه و یا خیابان، نور زیرزمین را تأمین نمایند. طریقه نصب این کاشیها بدین ترتیب است که آنها را در داخل قابهای آهنی چهارگوش به ابعاد ۱۵×۱۵ و یا ۲۰×۲۰ سانتیمترمربع قرار می دهند، به نحوی که در قسمت زیرین آن بین کاشی و بال سپری یا نبشی حدود ۵ تا ۸ میلیمتر ملات سیمان سفید با خاک سنگ و پودر سنگ کم آب قرار گرفته و پس از جاگذاری کاشیها ، درز بین کاشی و قاب آهنی با دوغاب سیمان سفید و پودر سنگ به عیار ۴۰۰ کیلوگرم سیمان پر میشود.
تمیزکاری انتهایی، پس از نصب شیشه :
پس از اتمام کار نصب شیشه و تأیید مهندس ناظر دایر بر صحت کارهای اجرا شده، پیمانکار باید سطوح شیشه را تمیز کرده و نسبت به شستشوی آنها اقدام نماید . در موقع تمیز کردن شیشه ها باید دقت شود که لطمه ای به سطوح شیشه، بطانه و زهوار شیشه وارد نیاید. تمام قسمتهای شیشه از جمله زوایای قاب درها و پنجره ها، گوشه شیشه ها و لبه های قاب در و پنجره را باید تمیز کرد . برای پاک کردن رنگهای احتمالی به جا مانده از عمل نقاشی، باید از تینر استفاده نمود و چنانچه پیمانکار بخواهد از مواد شیمیایی مانند اسید یا باز رقیق برای پاک کردن شیشه استفاده نماید، باید قبلاً موافقت دستگاه نظارت را جلب نماید. در صورت امکان میتوان از ماشین های مخصوص تمیز کردن شیشه نیز برای پاک کردن شیشه ها استفاده نمود.
منبع : نشریه ۵۵ ایران ( مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی )
***********************
مطالب پیشنهادی :
ترمیم عایق پشت بام و عایق سرویسها