تری دی پانل (۳D) و مشخصات فنی آن

تری دی پانل (۳D)  چیست و مشخصات فنی آن کدام است ؟

بیش از ۴۰ سال است که در کشورهای پیشرفته استفاده تری دی پانل متداول گردیده است. استفاده از این گونه پانل‌ها در دهه ۵۰ در ایران نیز مطرح گردید که به دلایلی تا اواسط دهه ۷۰ پیشرفت زیادی نداشته است. اما اخیراً توجه زیادی به آن شده و سازمان زمین و مسکن هم در سال‌های ۸۰ و ۱۳۸۱ با انتشار دو جلد دفترچه راهنما و مشخصات فنی پانل‌های تری دی وال، در راه شناساندن آن سعی زیادی نموده است.

 

اجزای تشکیل دهنده تری دی پنل یا تری دی پانل :

تری دی پانل متشکل از یک لایه عایق پلی استایرن انبساطی کند سوز بوده که مابین دو صفحه مشبک مفتولی (مش) قرار می گیرد به گونه ای که این سه لایه توسط خرپاهای قطری به صورت جوش یا مفتول های برشگیر به یکدیگر متصل شده است. پس از نصب این پانل ها بتن از دو طرف روی آن پاشیده (شات – Shoot) می شود.

وجود لایه پلی استایرن در اعضای پانلی به کار رفته باعث کاهش وزن قطعات دیوار و سقف شده و علاوه بر حمل آسانتر در مجموع از وزن سازه می کاهد.

  • این سیستم در زمینه های انرژی ، حریق، آکوستیک و سازه ، در مرکز تحقیقاتی ساختمان و مسکن مورد ارزیابی قرار گرفته و کاربرد آن ، در حیطه الزامات ارائه شده توسط آن مرکز مورد تایید قرار گرفته است.

 

 

 

- پنل تری دی - ایران نما

 

- ۳d panelتری دی پانل سقف

 

 

انواع تری دی پانل ها (۳d Panel):

  • پانل های دیواری یا دیوار ۳d پانل یا دیوار پیش ساخته
  • تری دی پانل سقفی
  • کاربردهای دیگر این پانها بر حسب نوع و مکان خواسته شده قدرت انعطاف دارد به عنوان نمونه با نظر طراح، در پله نیز از آنها استفاده شده است.

 

۳d panel- تری دی پانل - ایران نما ۴

کاربرد و  استفاده  تری دی پانل (تری دی پنل):

این پانل می تواند به جای دیوارهای آجری ، سفالی مورد استفاده قرار گیرد. تری دی پانل سیستم مناسبی برای کف ، سقف و بام می باشد و در ساختمانها و ویلاهای تا دو طبقه بدون داشتن اسکلت و در ساختمانهای بلندتر به صورت مختلط با سیستم قاب بتنی یا فلزی قابل استفاده می باشد.

 

۳d panel- پنل تری دی - ایران نما ۶

 

از دیگر موارد مصرف آن در اجرای سوله های صنعتی – سیلوها ، سردخانه ها و اماکن ورزشی می باشد.R-value درجه مقاومت مواد در مقابل نفوذ و عبورگرما است. هر چه عدد این عامل بزرگتر باشد مقاومت بهتر است. عوامل زیادی در تغییر R-value موثرند. از جمله ضخامت و تراکم های مختلف هسته پلی استایرن ، ضخامت های مختلف سیمان پاشیده شده به سطوح داخلی و بیرونی دیوارها و همچنین تغییرات دمای محیط ، ضخامت هسته پلی استایرن در هنگام سفارش قابل انتخاب است .

 

۳d panel- پنل تری دی - ایران نما ۳

 

وزنی که یک دیوار تری دی پانل تحمل می کند شگفت انگیز است یک پانل معمولی با موفقیت مورد آزمایش بار ساختمانی بالای ۲۵۰۰ کیلوگرم بر متر مربع قرار گرفته است.

از کاربرد این محصول در ساختمان های مرتفع می باشد ،زیرا در طراحی و ساخت چنین ساختمانی هایی کاهش منطقی وزن مصالح (بار مرده) مورد توجه است که با استفاده از این محصول دستیابی به مهم مقدور می گردد. چنانچه وزن یک متر مربع دیوار آجری ۲۲ سانتیمتر با ملات ماسه سیمان و اندود طرفین بیش از ۴۵۰ کیلو گرم می باشد در حالیکه یک متر مربع دیوار میانی با اندود های طر فین (از نوع بتن ) کمتر از ۱۵۰ کیلوگرم وزن دارد و طبعاٌ بکار گیری فوم در کاهش بار مرده ی ساختمان های بلند مرتبه را به طرز چشمگیری به دنبال خواهد داشت. همچنین از تری دی پنل  میتوان در ساختمان های یک یا دو طبقه بدون استفاده از اسکلت فلزی بهره برد و به عنوان دیوارهای بار بر، تقسیم کنند و در سقف از آن بهره گرفت. موارد دیگر کاریرد تری دی پانلها می توان گفت جهت خود ایستاده بودن در اجرای دیوار بلند سالن های سوله و سیلوها و آشیانه های هواپیما کاربرد موثر دارد.

هسته پلی استایرن اصلاح شده نمی سوزد و نیز حاوی کلر و فلوئوهای کربن(CFC,S) آسیب رسان به لایه اوزون نیست ساختمانهایی که در آنها از سیستم دیوار بلوک سفالی و یا آجر استفاده می شود در هنگام زلزله با خرد شدن رج های اول قسمتهای بالایی در ابعاد بزرگ به آوار تبدیل می شوند . اما در ۳D PANEL بعلت سبکی سازه و پیوستگی شبکه مفتولی آوار و از هم گسیختگی نداریم.

 

 مشخصات فیزیکی و مکانیکی پلی‌استایرن :

خواص فیزیکی پلی استایرن واحد مقدار استاندارد
حداقل وزن مخصوص Kg/m3 ۱۵ DIN53420
ضریب هدایت حرارتی W/m°C ۰/۰۳۸-۰/۰۳۶ DIN53612
تنش فشاری در کرنش ۱۰% MPa ۰/۱۱-۰/۰۶ DIN53421
مقاومت فشاری در کرنش کمتر از ۲% MPa ۰/۲۵-۰/۰۱۵ DIN53421
مقاومت خمشی MPa ۰/۳۰-۰/۰۶ DIN53421
مقاومت برشی MPa ۰/۱۳-۰/۰۸ DIN53423
مقاومت کششی MPa ۰/۲۹-۰/۱۱ DIN53427
ضریب ارتجاعی MPa ۵/۲-۱/۶ DIN53430
مقاومت حرارتی کوتاه‌مدت ۰/۳۰-۰/۰۶ DIN53423
ضریب انبساط حرارتی I/K ۵-۱۰×۷-۵ DIN53423
ظرفیت گرمایی ویژه J/kg K ۱۲۱۰ DIN4108
میزان جذب آب پس از ۷ روز درصد وزنی ۱/۵-۰/۵ DIN53434
میزان جذب آب پس از ۲۸ روز درصد وزنی ۳-۱ DIN53434

 

مزایای تری دی پانل :

 

 

  • سبکی دیوارها ی ساخته شده از پانل در مقایسه با دیگر مصالح که منجر به سبکی فنداسیون و سازه می گردد. (کاهش حدود ۳۰ درصدی وزن ساختمان در مقایسه با دیوارهای سفالی و ۵۰ درصدی در مقایسه با دیوارهای آجری)
  •  سرعت حمل و نقل و سهولت تری دی پانل ها در ارتفاع
  •  مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
  •  عایق در مقابل حرارت ، برودت، رطوبت و صدا
  •  مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتونی طرفین پانل  (البته با فوم استاندارد)
  •  نفوذناپذیری ساختمان در مقابل حشرات
  •  دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارها
  •  آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته پانلها• صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلندمرتبه بدلیل کاهش وزن قطعات سقف و دیوار ها• صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر• افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تأسیساتی آن• عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ• بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان• عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهارچوب دربها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلاً اجرای تأسیسات ساختمان با کمترین هزینه• عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تأسیساتی دیوارها و سقف و در نتیجه عدم ایجاد نخاله های انباشته که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد .• پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل ۴ سانتیمتر، پانلها بی نیاز از ملات گچ و خاک میباشد و با اجرای پلاستر گچ (سفیدکاری)، دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود.
  • حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانلها.
    • حمل و نقل پانلها با هزینه مقرون به صرفه تر صورت می گیرد. بطور مثال یک دستگاه تریلر قادر است حدود ۱۰۰۰ متر مربع پانل سانویچی را حمل کند .
    • استفاده از دیوار و سقف پانلهای در ساختمان سازی، می تواند بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب میگردد. بطور مثال باصرف ۱۷ کیلوگرم در متر مربع فولاد بصورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد.

معایب تری دی پانل ها(تری دی پنل)  :

  • دشواری رعایت رواداری ها به هنگام نصب و شاقول کردن پانها
  • عدم سهولت دسترسی برای تعمییر یا اصلاح مسیر تاسیساتی
  • نیاز به دقت در حمل که به مصالح و فومهای آن آسیب نرسد

شرایط حمل و نگهداری کارگاهی تری دی پانل:

- پنل تری دی - ایران نما

نگهداری و انبار پانل‌ها باید بر روی سکوهای مناسب انجام گیرد تا در حین بارگیری آسیب نبینند.

– در هنگام بارگیری،‌ باراندازی یا حمل و نقل پنل باید اقدامات لازم در عدم ایجاد تابیدگی و خمیدگی پنل به عمل آید.

– مراحل بارگیری و باراندازی پنل باید به آرامی و بدون اعمال ضربه به پنل صورت گیرد

– پنل‌ها باید در محیط‌ های دور از تابش مستقیم نور خورشید، ‌بارش باران، رطوبت، تغییرات حرارتی شدید و آلودگی‌های محیطی نگهداری شوند.

– پنل‌ها باید دور از  ‌محل ریزش اخگرهای جوشکاری، مواد آتش‌زا،حرارت مستقیم و مواد حلال مانند هیدروکربن‌ها (بنزین، نفت، تینر و …) نگهداری شوند.

– از بارگذاری و یا اقداماتی نظیر راه رفتن روی پنل‌ها باید اجتناب کرد.

– نگهداری و انبار پنل‌ها روی یکدیگر به نحوی باشد که جوش شبکه و مفتول‌ها آسیب نبینند.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *