BIM مدلسازی اطلاعات ساخت

مدلسازی اطلاعات ساخت  BIM

فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM ، فرایند ساخت یک مدل دیجیتالی از همه جزئیات برنامه ریزی، طراحی، ساخت و بهره برداری یک ساختمان میباشد اجزاء و اشیای این مدلها، هوشمند بوده و کنترل رفتار روابط ها آن به صورت پارامتری تعریف و یکپارچه سازی میشود. تفاوت BIM با یک مدل سه بعدی CAD ، ذخیره اطلاعات مربوط به اجزا و فعالیتهای مختلف ساخت در همان مدل سه بعدی است. این اطلاعات شامل مواردی از قبیل برنامه زمانبندی و هزینهای، مشخصات مصالح و قطعات، راهنمای نصب قطعات، راهنمای بهره برداری، الزامات ایمنی، مصرف انرژی و … است . (۱۳۹۳، عاصمی و همکاران)

 

برای آن که بتوانیم عملکرد ساختمان را در مراحل اولیه طراحی در نظر بگیریم، دسترسی به کلیه اطلاعاتی که ساختمان را تعریف می کنند مثل فرم، مصالح و سیستم های فنی ضروری است. معمولا نقشه های تولیدی در محیط Cad چنین نمای یکپارچه ای از ساختمان به دست نمی دهد.

BIM معرف یک سیستم بر پایه تکنولوژی اطلاعات است که قبل از شروع مراحل ساخت تمام اطلاعات مربوط به طراحی، محاسبه، سیستم های سازه و حتی انرژی بنا را در قالب یک مدل سه بعدی از ساختمان شبیه سازی کرده و به تیم طراحی و فنی پروژه کمک می کند تا نتایج طراحی و محاسبات خود را در یک نمونه شبیه سازی شده مشاهده و بررسی نمایند (سعادت فرد، همکاران، ۱۳۹۳ .)

3D BIM

3D BIM

 

BIM نه تنها در مدل سازی هندسی عملکرد ساختمان بلکه تا حد زیادی در فرآیند طراحی و ساخت نیز تأثیر گذار است. (رستمی، اعظم، ۱۳۹۴ )

 

مراحل اولیه اجرایی شدن BIM در یک سازمان

همواره جهت دستیابی سریع تر به سیستم های جاری در سازمان نیاز به حمایت مدیران کلان می باشد. جهت دستیابی به حمایت مدیران ارشد سازمان نیاز است به تمامی مزایا و مواردی که از پیاده سازی این سیستم در شرکت بدست می آید آگاه شوند. (۱۳۹۹، خادم موسوی؛ هادی پور)

 

سپس باید مفاهیم BIM و نحوه استفاده از آن (مطابق با استاندارد مورد نظر) و مزایا در لایحه های کارشناسی سازمان به صورت کامل توضیح داده شود و امکان بهره برداری از خدمات آن تشریح شود.

این کار باعث همکاری بیشتر پرسنل درگیر با این پروسه خواهد شد. از طرفی باید شناخت کامل نسبت به سخت افزارها و نرم افزار های سازمانی و توانمندی های پرسنل سازمان ایجاد گردد تا بتوان برنامه استراتژیک مناسبی جهت پیاده سازی بیم تهیه گردد.

 

  • مزایای BIM (مدلسازی اطلاعات ساختمان )

از مهمترین مزایای BIM برای مدیران پروژه و ساخت میتوان به (یکپارچگی) ساماندهی برنامه زمانی و هزینه ای پروژه، کارایی مناسب در ارتباط با تیم طراحی، کارایی در استخدامها و کنترل پیمانکاران جزء و افزایش حاشیه سود پروژه نام برد.  

همچنین میتواند تطبیق کننده بسیاری از فعالیتهای مورد نیاز در چرخه عمر ساختمان بعنوان فراهم آورنده مبنایی برای طراحی جدید و امکانات ساختمانی و تغییرات در نقشه ها و روابط میان تیم پروژه باشد؛ در صورت بکارگیری درست، BIM یک طراحی و فرآیند ساخت یکپارچه را ارائه میدهد که منجر به کیفیت بهتر و هزینه پایین تر و مدت پروژه کوتاهتر میشود. 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *